Izbira ponudnika, odkupne cene in opcije Eko sklada

Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanimam se za gradnjo sončne elektrarne( cca 70 kvad. metrov strehe). Na trgu je ogromno podjetji, ki ponujajo elektrarno na ključ. Zanima me kdo trenutno prednjači v razmerju kvaliteta/cena? Poleg tega se mi zdi, da država hitreje znižuje odkupne cene elektrike, kot padajo cene panelov in kaj lahko pričakujemo v naslednjih letih. Ali je bolje z investicijo počakati ali lovim že zadnji vlak? Pa tudi, kako bi zgledala prodaja elektrike po 15 letih? Zanima me tudi katera opcija Eko sklada je bolj priporočljiva; nepovratna sredstva ali kredit? Kar dosti vprašanj, vendar sem kar nov na tem področju, zato bi rad izbral čim več informacij.

Hvala, lep pozdrav
Matej


Odgovor:

Pozdravljeni Matej,

z veseljem odgovorimo na vaša vprašanja:

Na trgu je ogromno podjetji, ki ponujajo elektrarno na ključ. Zanima me kdo trenutno prednjači v razmerju kvaliteta/cena?

Slovenski fotovoltaični trg hitro raste in z njim tudi število ponudnikov sončnih elektrarn na ključ. Pred odločitvijo je tako treba dobro preveriti posameznega izvajalca. Bodite posebej pozorni na seznam referenc – daljši kot je, boljši je ponudnik; kakovost komponent, ki jih uporablja, predvsem fotonapetostnih modulov, ki so srce sončne elektrarne in predstavljajo večino investicije; strokovno podkovanost izvajalca in večletne izkušnje na področju fotovoltaike; garancije in poprodajne storitve, še posebej naj bo investitor pozoren, ali izbrani izvajalec nudi nadzor in vzdrževanje sončne elektrarne. Sončna elektrarna je sicer zanesljiv in za vzdrževanje nezahteven sistem, vendar je zaradi delovanja na prostem izpostavljena nepredvidenim vremenskim vplivom in menjavanju letnih časov, ob tem se lahko težave pojavijo tudi na elektrodistribucijskem omrežju, na katero je priklopljena. Zato je potrebno njeno delovanje nenehno nadzorovati, ob morebitnih težavah pa tudi hitro ukrepati in preprečiti izpad dohodka. Pri ponudnikih se naj preverijo certifikati, ki jih imajo za posamezne komponente, nikar pa se naj ne zanemari tudi estetska dovršenost izdelkov – konec koncev bo sončna elektrarna postavljena na strehi.

Največ sončnih elektrarn v Sloveniji je postavila skupina BISOL Group, ki je tudi edini domači proizvajalec fotonapetostnih modulov.

Država hitreje znižuje odkupne cene elektrike. Ali je bolje z investicijo počakati ali lovim že zadnji vlak?

Cene fotonapetostnih modulov so samo lani padle za skoraj 40 odstotkov in temu primerno se znižujejo tudi cene zagotovljenega odkupa. Naložbe so še vedno donosne in varne. Po preteku 15 let investitor sam prodaja energijo na električnem trgu in po predvidevanjih vseh največjih analitičnih hiš bo cena elektrike iz omrežja takrat že bistveno dražja kot strošek proizvedene energije v sončni elektrarni.

Zanima me tudi katera opcija Eko sklada je bolj priporočljiva; nepovratna sredstva ali kredit?

Pri  izbiri opcij Eko sklada pa je treba biti previden. Če investitor dobi kakršna koli nepovratna sredstva, se mu odbije sorazmeren delež od zagotovljene odkupne cene. Še vedno se najbolj priporoča kredit in prodaja po zagotovljenih odkupnih cenah. Banke za postavitev sončne elektrarne ponujajo strankam prilagojene namenske kredite. Običajno je razmerje med lastnimi sredstvi in bančnim kreditom 20 : 80, ročnost pa najmanj 12 let. Med instrumenti zavarovanja, ki jih lahko zahtevajo banke, so med drugim zastava proizvodne naprave, odstop terjatev, hipoteka in zavarovanje elektrarne.