Razsmerniki – vrste, učinkovitost in ponudniki

Naloga razsmernikov je pretvarjanje enosmerne napetosti (DC) iz fotovoltaičnih celic v izmenično napetost (AC), ki se ujema z omrežno napetostjo.

Predstavljajo najpomembnejšo točko povezave solarnega sistema z javnim električnim omrežjem. Drugače povedano sončni moduli preko razsmernikov pošiljajo moč v električno omrežje. Iz tega razloga so tudi eden izmed najpomembnejših delov sončne elektrarne. Razsmerniki, odvisno od velikosti elektrarne, ponavadi predstavljajo 7-9% celotne vrednosti sončne elektrarne na ključ.

Pri razsmernikih moramo biti pozorni na njihovo učinkovitost. Procent učinkovitosti nam pove kakšna je maksimalna učinkovitost razsmernika. Na podlagi tega pa izvemo koliko moči se lahko izgubi pri pretvarjanju napetosti. Učinkovitost razsmernikov se trenutno giblje med 91 in 97% (velja v laboratorijskih pogojih). Seveda pa moramo za bolj natančen podatek o njihovi učinkovitosti upoštevati pogoje, ki so v veljavi v praksi v Evropi. Pozorni moramo biti torej na evropski uteženi izkoristek (European weighted efficiency). Ta je sestavljen iz seštevka uteženih izkoristkov, pri različnih vhodnih močeh, ki so značilni za osrednjo Evropo.  Priporočljiva evropska učinkovitost je 96% ali več. Pri nakupu razsmernikov vedno glejte podatke o evropski učinkovitosti razsmernikov!

Učinkovitost razsmernikov igra pri sončnih elektrarnah ZELO POMEMBNO vlogo, zato je boljše da za razsmernik odštejemo malo več denarja, kot da bomo kasneje zaradi manjše učinkovitosti imeli izgubo.

Primer: V Sloveniji lahko proizvedemo na leto 1050kWh na 1kW moči z razsmernikom 97% učinkovitosti. Če vzamemo razsmernik z učinkovitostjo 92%, bomo imeli za 5% manjšo proizvodnjo električne energije.

Ne smemo pa pozabiti tudi na zanesljivost razsmernikov. Vedno je treba biti pozoren na to, tako kažejo tudi izkušnje, da izberemo razsmernik s čim daljšo garancijsko dobo. Priporočljivo je tudi doplačati za podaljšano garancijsko dobo.

Tipi razsmernikov

Za samostojne fotovoltaiče sisteme:

  • pravokotni razsmernik (z njim napajamo naprave kot so televizija, delovna orodja, žarnice,…)
  • Sinusni razsmernik (z njim napajamo občutljivejše naprave, kot so osebni računalnik, DVD predvajalnik)

Za omrežne fotovoltaične sisteme:

  • Omrežni razsmernik (Kot že prej povedano omrežni razsmernik pretvarja enosmerno napetost v izmenično napetost, ki je enaka napetosti javnega električnega omrežja.  Omrežni razsmernik deluje avtomatsko. Ko torej na fotonapetostnih modulih ni več dovolj moči, kar se lahko zgodi zaradi poslabšanja vremena ali če prihaja noč, se razsmernik avtomatsko izklopi. Ko fotonapetostni moduli ponovno pričnejo proizvajati energijo, se ta ponovno vklopi. Med tem ko je razsmernik izklopljen oziroma ko miruje, ta ne porablja nobene energije. Ko doseže visoko obremenitev, razsmernik samodejno omeji proizvajanje energije, tako da ne pride do pregrevanja ali okvare naprave. Življenjska doba razsmernikov je od 10 do 15 let. )

Nekaj izmed najbolj znanih ponudnikov razsmernikov: POWER-ONE, KACO, AROS, SMA, SUNGROW, DELTA, DIEHL AKO