Sončna elektrarna 6kW – cena, subvencija in donos v 2024

Sončna elektrarna 6 kw?

Vse več ljudi se odloča za vgradnjo sončne elektrarne, da bi zmanjšali svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije ter hkrati prispevali k ohranjanju okolja. V tem članku bomo podrobno preučili sončne elektrarne s kapaciteto 6 kW, preučili njihovo primernost ter razpravljali o stroških.

Sončna elektrarna 6kW – cena in povračilna doba

Cena sončne elektrarne z močjo 6kW se giblje med 6.000€ in 10.000€ (vključen 9,5% DDV, brez subvencije, montaža na ključ), čeprav se zdi začetna investicija kot velik zalogaj, je pomembno upoštevati, da je sončna elektrarna dolgoročna naložba. Pri oceni cene je zato treba upoštevati tudi pričakovane prihranke pri računih za elektriko v prihodnosti. S pravilno izbrano sončno elektrarno lahko namreč pričakujemo povračilo prvotnega vložka že čez 6-8 let. Pomembno je torej, da se pri odločanju za nakup sončne elektrarne 6 kW upoštevajo tako kratkoročni kot tudi dolgoročni finančni faktorji.

Razmišljate o nakupu sončne elektrarne moči 6kw?

Sončna energija je vse bolj privlačna izbira za gospodinjstva, ki želijo zmanjšati svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije. Če je sončna elektrarna pravilno nameščena, lahko zagotovi zadostno količino električne energije za povprečno gospodinjstvo, ki ne uporablja električne energije za ogrevanje. Takšna sončna elektrarna sestoji iz serije panelov, ki skupaj proizvedejo 6000 vatov električne energije na uro (kWh) iz sončne svetlobe. To pomeni, da je ta sistem v splošnem sposoben zadostiti mesečnim potrebam veččlanske družine, ki ne uporablja električne energije za ogrevanje.

Število potrebnih sončnih panelov je odvisno od moči, ki jo proizvaja izbrani panel. Če vzamemo povprečno moč panela, ki je približno 325W, bo za 6kW sončni sistem običajno potrebnih okoli 18 panelov. Seveda pa ti paneli zasedajo precejšen del strešne površine, običajno več kot 40 m2. Če pa uporabimo močnejše panele, recimo moči 415W, bo za isti 6kW sončni sistem potrebnih samo 15 panelov, ki pa bodo zasedli manjšo površino, približno 30m2. To pomeni, da višja moč panela omogoča manjše število panelov pri postavitvi sončne elektrarne. Velikost sončne elektrarne je odvisna tudi od regionalnih posebnosti, naklona ter osenčenosti, kjer bo sončna elektrarna postavljena.

Sončna energija je nedvomno odlična izbira za trajnostno prihodnost gospodinjstev. Z ustrezno načrtovanjem in uporabo visoko zmogljivih sončnih panelov je mogoče učinkovito izkoristiti sončno energijo in zagotoviti zanesljivo oskrbo električne energije za vsakodnevne potrebe gospodinjstva. Pri izbiri in namestitvi sončne elektrarne je ključno upoštevati moč panelov ter optimalno izrabo razpoložljive strešne površine. Z zanesljivim in učinkovitim sončnim sistemom lahko gospodinjstva korakajo naprej v smeri čistejše in bolj trajnostne energetske prihodnosti.

 

Ali želite izvedeti več o možnostih financiranja, subvencijah in povračilnih dobah?
Ne zamudite priložnosti za zmanjšanje vaših stroškov za električno energijo in prispevanje k čistejšemu okolju. Oddajte povpraševanje še danes in začnite svojo pot k samooskrbi z obnovljivimi viri energije.