Sončna elektrarna 11 kw – cena, subvencija in donos v 2024

Sončna elektrarna 11 kw?

Preden se odločimo za investicijo v sončno elektrarno je pomembno imeti pregled nad preteklo porabo elektrike v kilovatnih urah (kWh). Na podlagi teh informacij lahko izračunamo potrebno velikost in moč sončne elektrarne, ki jo potrebujemo.

Če upoštevamo, da je povprečna letna poraba električne energije v stanovanjski hiši brez ogrevanja okoli 6000 kWh, predstavlja sončna elektrarna z močjo 11kWh večjo zmogljivost od potrebne. Drugače je, če za ogrevanje že uporabljate toplotno črpalko ali pa jo boste kupili istočasno s sončno elektrarno. V tem primeru se letna poraba povzpne do 11.000 kWh. Za tak primer je priporočena moč sončne elektrarne vsaj 11 kWh.

Sončna elektrarna 11 kW – cena in povračilna doba

Cena sončne elektrarne moči približno 11 kW se trenutno giblje okoli 14.000 evrov (vključen 9,5% DDV, brez subvencije, montaža na ključ). Pri tem je pomembno upoštevati morebitne subvencije, ki jih ponuja država. Ta investicija se lahko hitro povrne, saj boste z uporabo sončne elektrarne znižali stroške električne energije za 75 %. Poleg tega boste pridobili energijsko neodvisnost. Glede na cene elektrike skupaj z vsemi dajatvami je odplačilna doba 11 kW sončne elektrarne med 7 in 10 leti, odvisno od količine proizvedene energije in trenutnih cen električne energije.

Razmišljate o nakupu sončne elektrarne moči 11kw?

Sončna elektrarna moči 11 kW je odlična izbira za večje gospodinjstvo ali manjše podjetje, saj lahko sončna elektrarna, ob pravilnem naklonu in neovirani sončni svetlobi, proizvedete do 12.000 kWh. To zadostuje za vso porabo elektrike povprečne stanovanjske hiše, vključno z ogrevanjem. Pri odločitvi za takšno investicijo je ključnega pomena, da upoštevate vse dejavnike, od cene do primernosti lokacije, in izberete rešitev, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Za izračun števila potrebnih sončnih panelov za sončno elektrarno moči 11 kW, moramo najprej vedeti povprečno moč (v kW), ki jo en sončni panel lahko proizvede. Ta moč se lahko razlikuje glede na tip in učinkovitost panela. Povprečna moč sončnega panela se giblje od približno 250 do 400 vatov (W) za večino komercialno dostopnih panelov. Za ta izračun bomo uporabili povprečje te razpona, ki je 325W na panel, da dobimo približno oceno.

Za postavitev sončne elektrarne moči 11 kW boste potrebovali približno 34 sončnih panelov moči 325 W. To je zaokroženo število, ki predpostavlja idealne pogoje. Dejansko število panelov se lahko rahlo razlikuje glede na specifične pogoje vaše lokacije, kot so razpoložljiv prostor, ​orientacija in naklon strehe ter morebitne sence, ki bi lahko vplivale na učinkovitost sončnih panelov.

Z ustreznim načrtovanjem, izbiro prave opreme in izkoristkom razpoložljivih subvencij lahko sončna elektrarna s kapaciteto 11 kW postane ključni del vaše energetske rešitve.

Ali želite izvedeti več o možnostih financiranja, subvencijah in povračilnih dobah?

Ne zamudite priložnosti za zmanjšanje vaših stroškov za električno energijo in prispevanje k čistejšemu okolju. Oddajte povpraševanje še danes in začnite svojo pot k samooskrbi z obnovljivimi viri energije.