Sončna elektrarna 7kW – cena, subvencija in donos v 2024

Sončna elektrarna 7kW?

Pri proizvodnji čiste energije so sončne elektrarne trenutno zelo priljubljena izbira. Med njimi je sončna elektrarna s kapaciteto 7kW pogosta izbira gospodinjstev, zato bomo v tem članku razpravljali o sončni elektrarni z omenjeno kapaciteto.

Sončna elektrarna – cena in povračilna doba

Stroški nakupa in namestitve se gibljejo med 8000 do 9.000 evrov (vključen 9,5% DDV, brez subvencije, montaža na ključ), tukaj je treba upoštevati, da se prvotna investicija dolgoročno povrne pri računih za elektriko. Povračilna doba sončne elektrarne moči 7kW se giblje med 9 do 10 let, vendar je treba opozoriti, da so to samo približne ocene in da se dejanska povračilna doba lahko razlikuje glede na različne dejavnike in spremembe v ceni električne energije ter stroške vzdrževanja.

Razmišljate o nakupu sončne elektrarne moči 7kW?

Ko govorimo o sončni elektrarni s kapaciteto 7 kW, gre za sistem, ki lahko proizvede 7.000 vatov električne energije na uro sončne svetlobe (kWh). Ta kapaciteta je pomembna, saj vpliva na količino energije, ki jo lahko proizvede sistem v določenem časovnem obdobju. Primerjava s 6 kW sončnim sistemom pokaže, da ima 7 kW sistem večjo zmogljivost, kar pomeni večjo proizvodnjo energije ob enaki količini sončne svetlobe.

Število panelov v 7 kW sončnem sistemu je odvisno od moči posameznega panela. Za domačo uporabo se običajno uporabljajo paneli moči med 370 in 470 vatov. Pri uporabi panelov z močjo 370 vatov bi bilo potrebnih približno 19 panelov, medtem ko bi za isto moč z paneli moči 470 vatov zadostovalo že 14 panelov. Pri izbiri panelov je pomembno upoštevati tudi prostor, ki ga imate na strehi, saj bo večji izkoristek panelov pomenil manjše število potrebnih panelov, vendar pa lahko visoko učinkoviti paneli povečajo začetne stroške.

Površina, ki jo zaseda 7 kW sončni sistem, je odvisna od števila in velikosti panelov ter postavitve na strehi. Za sistem s 14 do 19 paneli, pri čemer vsak panel zavzame približno 1,7 do 2 kvadratna metra, bo potrebnih približno 28 do 33 kvadratnih metrov površine strehe. Upoštevati pa je treba tudi morebitne dodatne elemente, kot so nagibni okvirji, ki lahko zahtevajo dodaten prostor.

 

Ali želite izvedeti več o možnostih financiranja, subvencijah in povračilnih dobah?

Ne zamudite priložnosti za zmanjšanje vaših stroškov za električno energijo in prispevanje k čistejšemu okolju. Oddajte povpraševanje še danes in začnite svojo pot k samooskrbi z obnovljivimi viri energije.