Net Metering – Samooskrba z električno energijo

Net Metering predstavlja iz stališča vračila investicije trenutno najugodnejšo varianto postavitve sončne elektrarne za gospodinjstva in male podjetnike. Povračilna doba investicije po sistemu “net meteringa” znaša že od 7 do 10 let.

Z letom 2018 je Net Metering povzročil pravi preporod postavitve sončnih elektrarn v Sloveniji. Na takšen način se trenutno v Sloveniji postavi čez 90% sončnih elektrarn. Predstavlja prelomno točko in praktično dokazuje, da so sončne elektrarne rentabilna naložba tudi brez subvencioniranih cen električne energije.

Kaj je Net Metering?

Je sistem uporabe sončne elektrarne na način da se vaša proizvedena električna elergija(kWh) kompenzira s prevzeto električno energijo iz omrežja(kWh) in sicer na letni ravni. To v praksi pomeni, da vaša elektrarna podnevi proizvaja višek elektrike, ki se oddaja v omrežje, ponoči pa ta “bonus” pokoristi tako da elektriko dobiva iz javnega omrežja. V nekoliko širši shemi bi lahko rekli, da isto velja tako za poletni kot zimski čas(višek proizvodnje poleti uporabljate pozimi). Poenostavljeno povedano na ta način uporabljate javno električno omrežje kot nekekšno “baterijo” v katero “shranjujete” višek elektrike za kasnejšo uporabo.

Za delovanje sistema se uporablja dvosmerni števec, ki se vrti v eno smer, ko višek elektrike oddajate v omrežje in v drugo, ko uporabljate elektriko iz javnega omrežja. Na letni ravni se nato preveri stanje števca in naredi obračun. Če je elektrarna pravilno dimenzionirana obračun pokaže, da ste porabili isto količino elektrike kot ste je proizvedli. V primeru, da ste porabili več elekrike kot ste je proizvedli s svojo sončno elektrarno, razliko doplačate. Če pa imate višek proizvedene elektrike pa se le ta “podari” v omrežje. Iz tega razloga je idalno, če proizvodna moč vaše sončne elektrarne čim bližja vašim letnim potrebam po energiji (to je eden glavnih dejavnikov, ki ga mora vaš ponudnik sončne elektrarne upoštevati, ko vam pripravlja ponudbo).

Lokacija in omejitve

V okviru Net Meteringa lahko elektrarno postavimo na streho ali fasado stavbe, ki bo uporabljala proizvedeno električno energijo. Na takšne površine se postavi večina sončnih elektrarn, ker v tem primeru ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Največja velikost elektrarne za samooskrbo je omejena na 11 kW, kar je običajno dovolj za pokritje energetskih potreb gospodinjstva.

Ali je sončna energija draga?

Ravno nasprotono, sončna energija je eden najugodnejših načinov pridobivanja električne energije. Cene solarnih modulov in ostalih elementov sončne elektrarne že dlje časa padajo in s tem so sončne elektrarne postale izjemno zanimiva naložba. Po drugi strani pa velja ravno nasprotno za fosilne vire energije. Ker zadoščanje energetske porabe svojega gospodinjstva običajno načrtujemo za več let vnaprej pomislite kaj šele bo s cenami fosilnih virov čez 10 let in več. S postavitvijo lastne elektrarne si zagotovite povračilo investicije v cca. 10 letih, za naprej pa imate nato skorajda “brezplačen” vir energije do izteka življenjske dobe vaše sončne elektrarne (tudi do 30 let in več).

Ali bom moral odpreti podjetje?

Ne. Ker v primeru Net Meteringa ne gre za klasično “prodajo” električne energije vam ni potrebno odpreti podjetja. S tem prav tako odpadejo stroški računovodstva, letnega poročanja ter vseh ostalih prispevkov. Tudi to je eden od dejavnikov, ki naredi Net Metering za manjše investitorje bolj privlačen v primerjavi s klasično “prodajo” električne energije.

Ali lahko za postavitev najamem posojilo?

Da, lahko. Nekatere banke so prepozale priložnost in za postavitev sončne elektrarne ponujajo tudi namenske kredite.

Kako izbrati dobrega ponudnika sončne elektrarne po sistemu neto meritev (Net Metering)?

Na našem portalu že več kot 8 let spremljamo dogajanje na področju ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Bili smo zraven že pri prvem razcvetu sončnih elektrarn v Sloveniji, sedaj smo zraven tudi pri drugem. V vsem tem času smo opazovali kako so podjetja prišla in izginjala. Ljudje so nam spročali marsikatere težave z rešitvami ponudnikov, ki danes ne obstajajo več. Potrebno se je zavedati, da svojo sončno elektrarno gradite za 30 let in več. Pri njeni dobičkonosnosti pa je morda bolj kot nekoliko večja začetna investicija, pomembno to da je sestavljena na kakovosten način iz kakovostnih komponent. Ker bo delovala 30 let je pomembno, da vam podjetje ponudi tudi kakovostno vzdrževanje in hitro odpravo morebitnih napak, tudi če se le ta zgodijo čez nekaj let.

Priporočamo vam, da oddate nezavezujoče povpraševanje, ki ga bomo posredvali do ponudnikov s katerimi imamo dobre izkušnje.

Zahtevajte nezavezujočo ponudbo!

Zahtevajte ponudbo!