Sončna elektrarna je kompleksen sistem, sestavljen iz množice majhnih in velikih mehanskih sklopov. In še kako primerna je beseda “Sistem” za opis sončne elektrarne. Vsak mehanski sklop ima svojo funkcijo, ki vpliva na kakovost in trajnost sistema. Kot v vsakem mehanskem sistemu lahko le najmanjša napaka sestavnih komponent zmanjša učinkovitost  delovanja. Kljub širokemu spektru sestavnih komponent bomo opisali glavne gradnike sončne elektrarne in njeno delovanje.

Osnovni pojmi, ki se pojavljajo pri sončni elektrarni so:

  • Solarne celice
  • Solarni moduli
  • Polprevodniki
  • Razsmerniki (DC tok- enosmeren tok, AC tok- izmeničen tok)
  • Javno omrežje (Števec)

Solarne celice(1) imenujemo tudi fotovoltaične celice in kot že samo ime pove (photo pomeni »svetloba« in voltaika »elektika«) pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo. Solarni moduli(2) so skupek električno povezanih solarnih celic v okvire, bolj znanih pod imenom solarni paneli, ki jih povežemo v še večje sončne elektrarne(3). Solarne celice so narejene iz materialov polprevodnikov, trenutno je najbolj uporabljen polprevodnik silicij.

Princip delovanja sončne elektrarne:

Na začetku sončna svetloba pokrije sončne celice. V drugem koraku ta sončna svetloba v obliki energije potuje do polprevodnikov, ki nato absorbirajo del te sončne energije.

Pričujoč opis delovanja sončnih elektarn je poenostavljen, v bistvu gre za mnogo bolj kompleksen proces. Protoni sončne svetlobe posijejo na solarne celice, del te energije absorbira silicij(polprevodnik), ki sproži pretok elektronov. Magnetična polja napajana s pozitivno-negativnimi metalnimi stiki, nad in pod solarnimi moduli, usmerijo tok elektronov v enosmeren pretok. Elektroni potekajo v enosmernem toku  (DC). Nato sestavna komponeneta razsmernik spremeni enosmeren tok (DC) v izmenični tok (AC). Kot končen rezultat izmenični tok (AC) napaja električne aparate v domu.

Ob odločitvi povezave sončne elektrarne na javno omrežje je potrebna montaža števca, ki pridobljeno električno energijo odvaja direktno v javno omrežje.