Po korakih do lastne sončne elektrarne

Nakup in namestitev fotovoltaičnega sistema je kompleksen proces. V nadaljevanju vam bomo predstavili ključne korake, ki jih morate vedeti pred nakupom in namestitvijo fotovoltaičnega sistema

1. Načrtovanje in osnovne informacije

Pravilno je, da pred začetkom namestitve razpolagate z vsemi informacijami o fotovoltaični energiji. Tu je nekaj osnovnih informacij, ki vam lahko pomagajo:

Delovanje fotovoltaičnega sistema:

Fotovoltaični sistem neposredno pretvarja sončno svetlobo v električno energijo. To se doseže z uporabo sončnih celic, ki so izdelane iz polprevodniških materialov, kot je silicij. Ko sončna svetloba doseže sončne celice, fotovoltaični učinek ustvari enosmerni tok. Enosmerni tok se s pomočjo pretvornika pretvori v gospodinjski izmenični tok, ki se lahko uporablja v vašem domu.

Prednosti in slabosti solarnih tehnologij:

Kristalno-silikonski moduli so najpogostejša tehnologija. So učinkoviti in trajni, vendar tudi dražji. Moduli iz tanjšega sloja so cenejši in bolj prilagodljivi, vendar imajo nižjo učinkovitost. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti in slabosti glede stroškov, učinkovitosti, trajnosti in estetskega videza.

Raziskovanje in preverjanje ponudnikov:

Temeljito se informirajte o potencialnih ponudnikih solarnih tehnologij in njihovih referencah ter ugledu. Preverite reference, preberite ocene strank in poiščite neodvisne ocene ali certifikate. Bodite previdni pri pretiranih obljubah o donosih in zagotovite, da so napovedi zasnovane na realnih podatkih in izračunih.

2. Analiza potreb

Naredili ste ključne korake in se informirali o ceni in ponudniku. Toda počakajte. Preden nadaljujete z nakupom, morate določiti svoje energetske potrebe. Oglejte si svoje račune za elektriko. Koliko električne energije porabljate? Podobno kot pri naročilu po meri – želite elektrarno, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam.

3. Ocenjevanje lokacije

Preden se odločite za namestitev sončne elektrarne, morate zagotoviti, da je vaša hiša za to primerna. Ali je vaša streha pravilno usmerjena? Ali dobi dovolj sončne svetlobe? Je dovolj stabilna, da prenese namestitev elektrarne? Poskrbeti želite, da boste imeli najboljše mesto na soncu.

Pomembno: Nekatere hiše preprosto niso primerne za sončne elektrarne. Če je vaša streha preveč stara ali če je preveč sence, je namestitev sončne elektrarne morda neprimerna.

4.  Izbira ponudnika

Torej ste pripravljeni najti ponudnika. Zahtevajte ponudbe več ponudnikov in jih primerjajte. Ne pozabite, gre za nekaj podobnega kot nakupovanje – želite najboljšo ponudbo za svoj denar. Ne glejte samo na ceno temveč tudi na kakovost, ažurnost, podporo.

5. Načrtovanje in oblikovanje

Vaš izbrani ponudnik bo pripravil načrt za namestitev modulov, shranjevalnika in druge tehnične opreme ter določil potreben časovni okvir. Ne pozabite, gre za nekaj podobnega kot gradbeni načrt – želite zagotoviti, da je vse na svojem mestu.

Pomembno: Slabo načrtovan sistem lahko vodi do neučinkovite uporabe sončne energije. Poskrbite, da bo vaš sistem načrtovan in oblikovan tako, da je ekonomsko in tehnično pravilen.

6. Financiranje

Torej ste našli ponudnika in ste pripravljeni narediti naslednji korak. Vendar počakajte! Preden nadaljujete, se pozanimajte o možnostih financiranja. Ali obstajajo državni ali lokalni programi za spodbujanje, ki jih lahko izkoristite?

7. Namestitev in zagon

Prišel je veliki dan! Vaš ponudnik bo namestil sončno elektrarno. Ne pozabite, gre za nekaj podobnega kot pri montaži novega pohištva – želite pravilno sestavljeno pohištvo. Po namestitvi bo sistem priključen in testiran – želite zagotoviti, da vse teče brez težav.

8. Vzdrževanje in nadzor

Potem ko ste namestili svojo novo sončno elektrarno, je pomembno, da jo redno vzdržujete in preverjate. Ne pozabite, gre za nekaj podobnega kot pri skrbi za hišnega ljubljenčka – želite poskrbeti, da je dobro vzdrževan in zdrav.